سالهاست که از فسفات برای کنترل املاح سخت در آب از جمله آهن و کلسیم مورد استفاده قرار می گیرد. تولید این ماده معمولا با استخراج مواد معدنی و یا استخراج گیاه آغاز می شود. فسفات در شکل مایع و جامد موجود است و انواع مختلفی برای متناسب کردن نیازهای کاربردی مختلف وجود دارد. شکل جامد معمولا به شکل مهره کوچکی است که شبیه دانه های پلاستیکی شفاف است. از این نوع در تصفیه آب هم استفاده می شود. چندین شکل و درجه فسفات وجود دارد. از پودر خشک و کنسانتره های مایع برای کنترل و نگهداری سختی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.در واقع از این ماده برای محلول نگه داشتن املاح و مواد معدنی در آب استفاده می شود نه برای کاهش سختی آب. افزودنی های فسفات که برای مصرف در آب آشامیدنی سالم مورد استفاده قرار می گیرنددارای استاندارد ANSI/NSF می باشند.مقدار مجاز فسفات در آب بین 0.005 تا 0.05 میلی گرم در هر لیتر می باشد . همانطور که کمبود فسفات در بدن می تواند باعث بیماری شود وجود بیش از حد این ماده نیز می تواند باعث پوکی استخوان و آسیب به کلیه شود.
از فسفات در سیستم های لوله کشی آب برای مهار خوردگی لوله هایی از جنس آهن، فولاد، گالوانیزه، سرب، مس، و جذب مواد مزاحم در تامین آب (آهن، منگنز، کلسیم، منیزیم)استفاده می شود.در بسیاری از موارد فسفات ها از نظر زیست محیطی ، سازگار با محیط زیست هستند.
مزایایی استفاده از فسفات عبارتند از:
جلوگیری از قرمز شدن آب به دلیل وجود آهن و یا سیاه شدن آب بخاطر وجود منگنز
جلوگیری از تشکیل لایه ای از رسوب مواد معدنی ، خوردگی ناشی از PH پایین و یا فلزات مشابه در سیستم توزیع آب.
از این ماده نیز به شکل فیلتر پلی فسفات جهت محلول نگه داشتن املاح و سختی آب در لوازمی مانند ماشین لباسشویی و ظرف شویی ، وسایل تولید آبگرم مانند پکیج و آبگرمکن و سیستم های خنک کننده آبی استفاده می شود.استفاده از این نوع فیلترها نه تنها ضرری ندارد بلکه مانع تشکیل لایه رسوبی در لوله ها شده و به افزایش عمر مفید دستگاه ها نیز کمک می کند.
خواندن این مقالات ممکن است برای شما سودمند باشد:
عناصر شیمیایی موجود در آب کدامند؟
سموم موجود در آب کدامند؟
مقدار مجاز املاح آب آشامیدنی چقدر است؟
املاح مفید آب چیست؟
بهترین مدل دستگاه تصفیه آب چیست؟