فهرست مطالب:
سیستم های تصفیه با روش ZLD باهدف حذف مواد معدنی، نمکها و مواد آلی از پساب سیستمهای تصفیه برای استفاده مجدد از آن در فرایند شیرینسازی آب شور و تولید آب شیرین مورداستفاده قرار می گیرند. در این فناوری میزان هدررفت آب به صفر میرسد (Zero Liquid Discharge) همچنین این سیستم مشکل اساسی رسوب گذاری ناشی از بعضی از عناصر موجود در آب نمک مانند سولفات کلسیم و سیلیکا را که بر روی تغلیظکنندههای آب نمک تاثیر منفی میگذارد، را از بین میبرد. این فرایند شامل 3 مرحله میباشد. انتخاب مرحلهها به میزان TDS در جریان پساب موردنظر بستگی دارد.
مرحله اول
در این مرحله از تقطیر غشایی برای شیرینسازی آبهای باTDS پایین و متوسط (تاppm 50000 استفاده میشود). در مورد آبهایی با TDS بسیار بالا، سیستم های غشایی کارایی نداشته و این مرحله کنار گذاشته میشود.
مرحله دوم
در این مرحله هم پساب تغلیظ شده از مرحله قبل و هم آبهای با TDS بالا وارد میشود. این مرحله از یک تبخیرکننده چندجزئی، یک متراکمکننده مکانیکی بخار و یک مبدل حرارتی بسترسیال(FBHX) با قابلیت خود تمیز شونده تشکیل شده است. در این مرحله بیشترین حجم آب از پساب بدست میآید.
مرحله سوم
درانتهای این مرحله میزان آب درجریان دفع شده به صفر میرسد(یعنی به ZLD میرسد). جریان تغلیظ شده ازمرحله قبل با TDS بسیار بالا، در یک خشککن پاششی بستر سیال وارد شده و نمک خشک تولید میشود.
این فناوری بر روی تصفیه آبهایی با TDS بالا متمرکز شده است و میتوان در بسیاری از مصارف صنعتی از این روش در تصفیه پسابهای آب شور استفاده کرد. این مصارف شامل چاههای گاز ونفت، معادن، صنایع غذایی، صنایع کشاورزی، سیستمهای تصفیه RO، شیرابههای زباله و فاضلابهای صنعتی میباشد و بیشترین پتانسیل مصرف برای تصفیه،صنایع نفت و گاز میباشد.
هزینه تولید
هزینه تمامشده برای این روش بین 21دلارتا 70 دلاربرای هر بشکه آب تصفیهشده میباشد. این هزینه شامل هزینه انرژی و نیروی انسانی و سرمایه اولیه نیز میباشد. برای رسیدن به ZLD به علت استفاده از مبدل حرارتی و در نتیجه مصرف انرژی بیشتر، هزینهها افزایش مییابد.
مزایا و کاربردها :
توانایی تصفیه پساب و آبهای شور با TDS بالا، بیش ٫ppm 50000
تغلیظکننده تا ppm 300000
بازیافت تمام نمک محلول به ٫ نمک خشک
تولید آبی با کیفیت آب مقطر با TDS کمتر از mg/l 50
بدون نیاز به مواد شیمیایی و پیش تصفیه